שתלים דנטליים: מידע מקיף על השתלת שיניים

שתפ/י את המאמר:
Facebook
Twitter
WhatsApp
תוכן עניינים

שתלים דנטליים

שתלים דנטליים מדמים שיניים רגילות בפה במקרה של איבוד שיניים כתוצאה מחבלה או מחלה, או של הרס שיניים ממגוון סיבות. איבוד שיניים עלול להיגרם, למשל, כתוצאה ממחלות חניכיים. במקרים כאלה, ישנם מספר הליכים אפשריים מלבד שתלים דנטליים, והעיקריים שבהם הם גשר שבו מודבק כתר של שן באזור הריק אל השן הטבעית שלצידה, או שיניים תותבות. שתלים דנטליים יכולים להחליף את שני ההליכים הללו והם עמידים יותר מכתרים מודבקים שעלולים ליפול. כתרים עלולים ליפול גם במצב שבו השן הטבעית שמחזיקה אותם נפגעת. בהשוואה לשיניים תותבות, כמובן שהתוצאה הסופית טבעית וקבועה ביחס לתותבות שלא יכולות להיות בפה זמן ממושך ברצף בשל הלחץ שהן מפעילות על החניכיים. 

איך הגוף מגיב לשתלים דנטליים

החלק שרואים מהשתל נקרא כתר והוא משמש כשן לכל דבר. החלק הפנימי של הכתר הוא השתל שנראה כמו בורג שעשוי מטיטניום. טיטניום היא מתכת חזקה שנמצאה כהכי פחות נדחית על ידי הגוף, ולכן זו גם המתכת המומלצת עבור פירסינג, כיוון שהסיכוי שהגוף ידחה את העגילים קטן יותר. תחום השתלים הדנטליים, או השתלת שיניים כפי שנקראים בלשון העם, הוא התחום שבו השתל נדחה באחוז הנמוך ביותר של המקרים. כלומר, שתלים דנטליים הם השתלים שהגוף דוחה הכי פחות, מה שמוביל את שיעורי ההצלחה בתחום לאחוז גבוה במיוחד – 95%. 

שתלים דנטליים נחשבים לטכנולוגיה מתקדמת שמצריכה רמת דיוק ומיומנות גבוהות מאד. אמנם כל רופא שיניים רשאי לבצע שתלים דנטליים, אך ההמלצה היא לחפש רופא שיניים מומחה בתחום שתלים דנטליים בשל המיומנות הגבוהה הנדרשת. במקרה של שיניים הרוסות, רופא השיניים יצטרך גם לעקור אותן, ובחלק מהמקרים מדובר בפעולה כלל לא פשוטה, בהתאם למצב השן שזקוקה לעקירה לטובת החלפה בשתל דנטלי.

באילו מקרים צריך שתלים דנטליים

במקרים שבהם מתרחש איבוד שיניים בעקבות מחלה, טראומה (השם הרפואי לחבלה), או ריקבון שן, יהיה צורך בשתלים דנטליים. הפתרון של שתלים דנטליים מחליף את השימוש בשיניים תותבות ומאפשר לייצר מראה שיניים טבעי וקבוע. מעבר לפן האסתטי, לשתלים דנטליים יש גם חשיבות תפקודית. למעשה, כשיש מחסור בשיניים, עצם הלסת מפסיקה לתמוך בשיניים מה שעלול לגרום לנסיגת עצם הלסת. לכן חשוב לא לדחות את ביצוע השתלים, שכן במקרה של נסיגת עצם הלסת, פוחת הסיכוי שהשתלים ייקלטו כמו שצריך, או שתהליך הקליטה יימשך זמן רב יותר. בחלק מהמקרים יהיה צורך לבצע הליך הכנה שיכול להיות הרמת סינוסים, השתלת עצם או השתלת חניכיים, בטרם ביצוע השתלים הדנטליים להבטחה של קליטה מרבית של השתל. כך או כך, שתלים דנטליים הם הליך מורכב וממש לא מדובר במשהו פשוט כמו סתימה בשן.  

ההכנה לשתלים דנטליים וההליך עצמו

כחלק מההכנה לקראת שתלים דנטליים, ייתכן שתיאלצו לעבור בדיקות אצל מומחים ממגוון תחומים, בהתאם למורכבות המצב שלכם. בשלב הראשון, בפגישה המקדימה, רופא השיניים הוא יבדוק את מצב השיניים שלכם, יאבחן אם יש צורך בניתוח הכנה להשתלה, ותתבקשו לבצע צילומי שיניים שונים ומגוונים כדי לקבל את תמונת המצב הרלוונטית ביותר עבורכם. אם אכן יהיה צורך בניתוחי הכנה להשתלה כמו הרמת סינוסים או השתלת עצם, ההליכים הללו יתבצעו מספר חודשים לפני השתלת השיניים כדי להבטיח החלמה מלאה של האזור לפני ביצוע ההשתלה.

שתלים דנטליים

לאחר מעבר על היסטוריה רפואית וקבלת צילומי השיניים, הרופא המומחה יוכל לתכנן את הליך הטיפול בצורה המיטבית. יש מקרים שבהם מדובר במטופלים שאיבדו את כל השיניים, במקרים אחרים מדובר בשיניים פגועות שיש לעקור עוד קודם להליך השתלת השיניים. לעיתים הליך ההכנה, כלומר סילוק השיניים הפגועות, יכול להיות מעט מסובך במקרים של שיניים שניזוקו, או שלא נשאר מהן הרבה בפה וקשה להגיע אל החלק שיש לסלק.

אחת הנקודות החשובות כחלק מההכנה עבור הליך שתלים דנטליים היא הפסקת עישון. עישון הוא אחד הגורמים העיקריים לקליטה לקויה של שתל דנטלי בעצם הלסת. הליך ההשתלה מתחיל מהברגה של השתל אל החניכיים ותפירה של החניכיים מעליו. בשלב הזה יש אפשרות להתקין שן זמנית, כיוון שהשלב השני של ההליך מתבצע רק לאחר שהשתל נקלט לחלוטין וזה לוקח זמן. לאחר שהשתל נקלט, הרופא יבצע חשיפה של השתל ויתקין עליו כיפה עשויה ממתכת, שהיא ההכנה להתקנת הכתר הקבוע.

ההמתנה לשלב הבא לרוב אורכת מספר שבועות, וכאן מדובר בשלב התקנת הכתר הסופי שעשוי מחרסינה. לעיתים יש לבצע התאמות אחרונות של השן כדי שתתאים באופן מדויק, גם זה עשוי לקחת מספר פגישות. כשמדובר בשתל בודד, ההליך די קצר, אך אם ישנם מספרים שתלים, ההליך עלול להימשך זמן רב כיוון שחשוב לדייק את המיקומים המדויקים של כל אחד מהשתלים כדי שבהרכבת הכתרים בשלב הסופי, הם יתאימו אחד לשני. 

הדבר שכולם חוששים ממנו: רמת הכאב

לשתלים דנטליים לוקח זמן להיקלט בעצם הלסת. ההליך עצמו מתבצע בהרדמה מקומית ברוב המקרים, אך לעתים יש שימוש בהרדמה כללית, בהתאם למורכבות הניתוח ולרמת החרדה של המטופלים. הודות להרדמה המקומית, ההליך עצמו לא כואב. הכאב מגיע לאחר שהשפעת ההרדמה פגה, והוא יכול להימשך מספר ימים מלווה בנפיחות. ניתן לטפל בכאב באמצעות משככי כאבים ללא מרשם. לאחר הניתוח תתבקשו להימנע מאכילה ושתייה במשך כשעתיים, עד שפגה השפעת ההרדמה. מומלץ להימנע ממזונות קשים שעלולים לפגוע בתפרים שמכסים את השתלים וללחוץ עליהם, וכן להימנע מפעילות גופנית במשך שבוע לאחר ההשתלה. חשוב להפקיד על ניקוי של השיניים באמצעות מברשת עדינה כדי למנוע פגיעה בחניכיים ופגיעה בשלמותם של השתלים. לאחר הליך שתלים דנטליים, חשוב לבצע מעקב אצל רופא השיניים ולוודא שהגוף לא דוחה את השתלים. 

סיבוכים אפשריים בהליך שתלים דנטליים

שתלים דנטליים הם הליך כירורגי, כלומר ניתוחי, וככזה תמיד קיים סיכון לסיבוכים. הסיבוכים שעלולים לקרות כתוצאה מהשתלת שיניים הם פגיעה בכלי דם או בשיניים שמסביב לאזור השתלים, זיהום באזור השתל, פגיעה עצבית, פגיעה בסינוסים במקרה של השתלה בסט החניכיים העליון. כדי למזער את הסיכון להתפתחות סיבוכים, מומלץ לבחור ברופא מתמחה בשתלים דנטליים. 

כמה עולה הליך שתלים דנטליים

העלויות של שתלים דנטליים, או השתלת שיניים, משתנות ממרפאה למרפאה, מרופא מומחה כזה או אחר, וכמובן תלויה ישירות בכמות השתלים שתצטרכו. שתל בודד ללא טיפולי הכנה יעלה בין 1,500 שקלים ל-5,000 שקלים. ישנם שתלים שמיוצרים בארץ וכאלה שמיובאים מחו״ל, וגם לכל אחד מהם מחיר שונה. בנוסף לשתלים עצמם, ישנה עלות נוספת במקרה שצריך ניתוחי הכנה לשתלים, ועלותם נעה בין 2,800 שקלים לבין 15,000 שקלים. למרות העלויות, דחייה של ההליך עלולה לגרום להוצאות נרחבות יותר בעתיד, שכן אז יהיה צורך בניתוחי הרמה שגם הם יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים.

ישנם ביטוחי שיניים פרטיים שמכסים הליכים שונים ועלותם לרוב נעה סביב ה-100 שקלים בחודש למבוגר. בחלק מהביטוחים המשלימים או הביטוחים הפרטיים נכללים גם ניתוח הכנה לשתלים דנטליים כמו הרמת סינוסים והליכי הכנה אחרים היכולים להפוך את התהליך למעט יותר ידידותי לכיס. עלות שנתית של ביטוח כזה נמוכה מעלות של הליך אחד ולחלק מהאנשים, ביטוח כזה יהיה משתלם מאוד. גם אם אין ברשותכם שום ביטוח, מרפאות שיניים רבות מאפשרות להגיע להסדר תשלום שניתן לעמוד בו. 

שתלים דנטליים - שאלות ותשובות

יש צורך בשתלים דנטליים במקרה של איבוד שיניים בגלל חבלה או מחלה, או של הרס שיניים מסיבות שונות, למשל מחלות חניכיים. השתל שנראה כמו בורג עשוי מטיטניום, מתכת חזקה שהגוף ברוב המקרים לא דוחה. אחוז ההצלחה של ניתוחי השתלת שיניים עומדים על כ-95%. 

הניתוח עצמו לא כואב משום שהוא מתנהל בהרדמה מקומית. לאחר שהשפעת החומר המרדים פגה, אתם צפויים לחוש כאבים מלווים בנפיחות למשך מספר ימים. ניתן לעבור הליך שתלים דנטליים גם בהרדמה מלאה. כדי להקל על הכאב ניתן להשתמש במשככי כאבים ללא מרשם.

טיפולים חלופיים כוללים שיניים תותבות, שהן זולות יותר. אולם לשתלים דנטליים יש יתרונות בכך שהם מספקים תחליף מדויק לשיניים האמיתיות, הם לא לוחצים כמו שיניים תותבות, מעניקים איכות חיים גבוהה יותר והם שומרים על עצם החניכיים חזקה ובמקומה.

שתלים דנטליים עולים בין 1,500 שקלים ל-5,000 שקלים לשתל בודד. המחיר משתנה בהתאם למיומנות הרופא וניסיון המרפאה, כמות השתלים הדרושה, האם מדובר בשתל שיוצר בארץ או מיובא מחו״ל, וגורמים נוספים. אם יש צורך בניתוחי הכנה לשתלים, ההוצאות עלולות לגדול בין 2,800 שקלים ל-15,000 שקלים נוספים. תמיד כדאי לבדוק מה מציעים ביטוחי שיניים, פוליסות ביטוח פרטיות, והסדרי תשלום עם המרפאה.

שתפ/י את המאמר:
Facebook
Twitter
WhatsApp
מתעניינים בטיפול?

כל מה שצריך זה רק להשאיר לנו כמה פרטים קטנים, כדי שיהיה קל למצוא אותך ולתת לך את המידע המלא הכי מהר שאפשר, ללא כל התחייבות מצידך